Cum să servești și să bei Prosecco

Cele mai importante reguli de conduită cu privire la modul de a servi și de a bea Prosecco. Sfaturi pentru a fi gazda ideală sau oaspetele perfect.

 

 

 

Ce este eticheta Prosecco
Eticheta Prosecco este setul de reguli pentru a servi și a bea Prosecco în mod corespunzător. Astfel de reguli ajută la evitarea comportamentelor care pot lipsi de respect pe gazde sau oaspeți sau să te facă să arăți nepoliticos.

Dacă găzduiești, urmează eticheta Prosecco pentru a-l servi în mod corespunzător oaspeților tăi.

Dacă sunteți oaspete, respectați regulile de etichetă Prosecco pentru a bea și a savura în mod corespunzător.

 

Ce ar trebui să știi despre Prosecco
Prosecco este un vin spumant. Este produs în regiunile Veneto și Friuli din nord-estul Italiei. Prosecco este făcut în mare parte din struguri Glera. Are bule mai mari decât șampania și note fructate și florale.

Prosecco este fie o Denominazione di Origine Controllata (DOC), fie o Denominazione di Origine Controllata Garantita (DOCG). Atât DOC, cât și DOCG sunt certificări italiene care garantează calitatea și metodele de producție.

Reguli de etichetă pentru a servi și a bea Prosecco
1) Cum se păstrează Prosecco
Păstrați Prosecco într-un loc răcoros și uscat. Temperatura ar trebui să fie constantă.

Depozitați sticlele pe o parte, în poziție orizontală. Păstrați-le departe de lumină, fie artificială, fie lumina directă a soarelui. Păstrați-le departe de sursele de căldură.

Nu păstrați Prosecco în frigider sau congelator. Ambele sunt prea reci și riscă să strice vinul. În plus, temperatura scăzută a congelatorului poate face ca pluta să iasă.

2) Cum se prepară Prosecco
Nu turnați Prosecco într-un decantor.

Pune sticla într-o găleată cu gheață timp de 30-45 de minute înainte de servire. Alternativ, pune sticla la frigider pentru cel putin 3 ore.

Evitați răcirea paharelor în frigider. Condensul udă vinul și îi diluează gustul.

Puteți amesteca Prosecco în cocktailuri. Cum ar fi Spritz, Mimosa, Bellini sau Rossini.

3) Cum se servește Prosecco
Serviți Prosecco rece sau rece. Temperatura ideală este de 6-8°C (43-47°F).

Prezintă Prosecco în sticla sa. Este o etichetă bună să deschideți sticla la masa de luat masa.

Deschideți sticla ținând dopul cu palma. Rotiți ușor sticla pentru a scoate dopul. Evitați să spargeți dopul, deoarece este de proaste maniere.

Fii atent la presiune. Nu agitați sticla. Când deschideți sticla, aveți gata câteva pahare goale în apropiere, pentru a turna vinul dacă se varsă.

După deschiderea sticlei, o puteți pune într-o găleată cu apă și gheață pentru a o menține la rece.

Țineți sticla de corp, niciodată de gât sau de plută. Umpleți paharul între ⅓ și ½.

Serviți Prosecco în potire de vin alb. Evitați fluturile de șampanie sau paharele cu farfurii, deoarece nu sunt cele mai bune opțiuni. Prosecco are nevoie de un pahar mai larg decât un flaut pentru a-și elibera buchetul. De asemenea, are nevoie de un pahar cu tija mai lungă decât o farfurie pentru a rămâne rece.

4) Când să servești și să bei Prosecco
Prosecco este considerat un vin popular. Astfel, este cel mai potrivit pentru ocazii informale.

Este ideal pentru un aperitiv sau ca băutură înainte de masă. Îl puteți servi în timpul brunchului, prânzului ușor, grătarului sau unei petreceri.

Pe măsură ce câștigă popularitate, Prosecco devine din ce în ce mai potrivit pentru ocazii formale, cum ar fi cinele formale.

5) Mâncare și arome cu care să se asorteze Prosecco
Prosecco se asortează bine cu mai multe alimente.

Asociați Prosecco cu pește și fructe de mare. Creveți, creveți, scampi, scoici și stridii. Se potrivește grozav cu carnea curată italiană. Cum ar fi Prosciutto Crudo sau Bresaola.

Prosecco merge bine cu legume. Sparanghel, radicchio, ceapă sau morcovi. Îl poți împerechea cu majoritatea fructelor. Căpșunile, fructele de pădure și pepenele verde sunt unele dintre cele mai bune asocieri.

Puteți combina Prosecco cu brânză italiană. Scamorza, Provola, Gorgonzola, Pecorino sau Parmigiano.

6) Eticheta pentru a bea Prosecco
Bea Prosecco în potire de vin alb. Țineți paharul de picior pentru a evita încălzirea vinului cu mâna.

Bea-l cu înghițituri mici. Un pahar de Prosecco ar trebui să dureze între 10 și 20 de minute. Nu beți niciodată shot-uri de Prosecco.

Nu adăugați niciodată gheață în Prosecco. Cu toate acestea, este potrivit să adăugați gheață la un cocktail Prosecco, cum ar fi Spritz.

 

Eticheta Prosecco: cele mai grave greșeli
Indicele nepoliticos identifică și clasifică comportamentele negative.

Un scor mare (8-10) înseamnă că comportamentul are potențialul de a declanșa un conflict cu ceilalți. Un scor mediu (4-7) înseamnă că comportamentul riscă să te facă să arăți neelegant și nesofisticat.

Evitați cele mai grave greșeli de etichetă Prosecco.

10/10. A te imbata.
8/10. Pocnind dopul.
7/10. Bea shot-uri de Prosecco.
7/10. Adăugarea de gheață în Prosecco
7/10. Servești Prosecco cald.
6/10. Nu ține paharul de piciorul paharului.


Informații suplimentare pentru a servi corect Prosecco


Câte calorii pe porție?
Numărarea caloriilor este importantă pentru a rămâne sănătos și pentru a planifica corect un meniu.

Prosecco conține aproximativ 70 de calorii la 100 ml (3,5 oz). Un pahar de Prosecco are de obicei 150 ml (5 oz) și are 105 calorii.

 

Cum să cumperi cel mai bun Prosecco
Un factor crucial în eticheta Prosecco este acela de a servi cel mai bun produs posibil oaspeților tăi.

 

Disponibilitate
Prosecco este disponibil pe tot parcursul anului.

 

Alege ce e mai bun
Cumpărați numai Prosecco care prezintă pe etichetă acronimul DOC sau DOCG. Ambele acronime garantează că producătorii au respectat cerințele stricte de calitate stabilite de consorțiul lor.

Alege tipul de Prosecco care se potrivește cel mai bine preferinței tale sau ocaziei tale.

Prosecco Spumante este cel mai comun tip și este cel mai spumant. Prosecco Frizzante este mai puțin spumant.

Apoi, există 4 categorii principale de Prosecco, în funcție de zahărul rezidual.

Brut (cel mai uscat).
Foarte uscat.
Uscat.
Demi-sec (cel mai dulce).
Dry Prosecco este cea mai bună opțiune pentru băuturile înainte de masă. Prosecco dulce este mai potrivit pentru a însoți desertul sau salatele de fructe sau pentru băuturile după masă.

 

Alternative la Prosecco
Alegerea evidentă este de a înlocui Prosecco cu un alt vin spumant popular. Șampania, Cava și Franciacorta sunt cele mai populare opțiuni.

 

Întrebări frecvente
Ce este mai exact Prosecco? Prosecco este un vin spumant din Italia.

Este Prosecco o șampanie? Nu, Prosecco și Champagne sunt vinuri foarte diferite. Prosecco este din Italia, iar șampania este din Franța. Prosecco este făcut din struguri Glera. Șampanie din struguri Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay. Prosecco are bule mai mari și este mai fructat.

Prosecco este uscat sau dulce? Există 4 soiuri de Prosecco. Prosecco Brut este cel mai uscat. Prosecco Demi-sec este cel mai dulce.

 

Surse
Consorțiul Prosecco: prosecco.wine