Cum să bei cognac ca un cunoscător
Pare simplu: îți alegi cognacul preferat, îl torni într-un pahar și îl sorbi pe îndelete. Și măiestrie! Într-un scenariu real, totuși, nu suntem dotați în mod natural cu abilitățile de a servi în mod corespunzător orice băutură. În plus, cognacul are o tradiție lungă și elaborată de servire care merită multă atenție la detalii, pentru a fi savurat în toată deliciul său. Așadar, iată cum să-l bei ca un expert și să profiti la maximum de experiența ta de a bea cognac.
De unde vine
Cognac este un tip de brandy care poartă numele orașului situat în sud-vestul Franței, lângă Bordeaux: Cognac. Procesul începe cu faimoșii struguri albi, care sunt transformați în vin. Vinul este apoi rafinat si transformat in apa de vie, dupa care se pastreaza cel putin doi ani in butoaie de stejar. Pentru ca o băutură să poată fi numită cognac, trebuie să fie produsă în zona de cognac și din strugurii cultivați în aceeași regiune. Restul băuturilor, produse în orice alte locuri, poartă numele de brandy.
Cum să-l aleg
Pentru un novice, este greu de înțeles de ce pe sticlele de cognac sunt enumerate o serie de litere. Dar, desigur, toate au un sens. V.S. este prescurtare pentru foarte special și înseamnă că băutura a fost maturată de cel puțin doi ani. V.S.O.P. provine din pal vechi foarte superioar – în acest caz, cognacul a fost învechit de cel puțin patru ani. X.O., extra vechi, a fost maturat de cel puțin șase ani. Iar hors d’age este cognacul învechit mai mult de șase ani.
Alege-ți paharul
De obicei, cognacul este servit în pahare în formă de lalele (mai late în partea de jos, mai înguste în partea de sus) sau rotunde, asemănătoare cu un balon. Gustul este, cu siguranță, același, indiferent de pahar. Diferența este legată de simțul mirosului – aroma va fi mai puternică dacă cognacul este servit în pahare în formă de lalele.
Cum să-l bei
De obicei, cunoscătorii îl beau simplu, fără să-l încălzească – și asta pentru a se bucura mai bine de aromele sale. Când este încălzit, alcoolul se simte mai puternic, iar aromele sunt estompate. Mulți își preferă cognacul cu gheață sau diluat cu puțină apă.
Cu sau fără gheață, este timpul să gustați. În primul rând, mirosiți și bucurați-vă de aromă. Învârte încet paharul și miros din nou. Acum este timpul să o gustați și să savurați această băutură specială. Niciodata singur!